#2071792013-07-20 13:52:42 Válasz a #207176. hsz-ra
Köszi Mona, akkor az van, amit be is linkeltem, hogy ideiglenesként adnak egy kártya alapút, elvileg ezzel nem lesz gondod. Szorítok, hogy gyakorlatilag se legyen.
Az irodában is hasonlót mondtak?
Titi, most olvastam, hogy létezik olyan ideiglenes kártya formájú (valami barna színű) személyi, amit ilyen esetekben kiadnak, és elvileg az használható külföldi utazásoknál. (elvileg, mert ugye ki tudja, hogy a szerbeknek mi a jó... ) Lehet, hogy Mona ilyet kapott, és nem egy A4-es papirt.
Itt is szerepel:
A magyar állampolgárok tehát az EGT tagállamokba az alábbi személyi igazolvány típusokkal utazhatnak:
az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel),
az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel),
a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag),
illetve a 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes (barna színű, kártya formátumú) személyazonosító igazolvánnyal.
Visztont konkrétumokat nem találtam, hogy ez a működik-e a határokon.
#2071682013-07-20 09:38:13 Válasz a #207163. hsz-ra
Az ideiglenes személyi nem jó Szerbiába és Macedóniába, csak Görögországba!
Pár napja már volt erről szó:
titi68 írta:
Szia Mona01!
Péntek délelőtt nyitva vannak az okmányirodák, de fölösleges menned, mert Szerbiába és Macedóniába nem lehet belépni ideiglenes személyivel. Az csak az EU-s országokba jogosít belépésre
Konzuli Szolgálat
Idézet:
Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:
Az EU tagországainak és a schengeni zóna államainak polgárai – 2010. június 12-étől kezdődően – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt.
Sziasztok!
Az alábbiakat a Sarti fórum oldalról ollóztam:
Sziasztok!Nem rég jöttem meg Sartiról,kicsit magamhoz térek és lesz beszámoló.Mindenki figyelmét szeretném felhívni az útlevéllel és a személyivel utazók indulás előtt nézzék meg érvényességét,illetőleg kettős állampolgárság esetén ne csináljon hülyeséget.Két utasunkat ugyanis levették a Makedónok a semmi közepén megvárhatták míg a busz fordul az utasokkal.Nem érdemes kockáztatni.Szinte minden buszon volt gond,kapásból lakapják az embert.Jó utat mindenkinek,és jó időt.
Pont ma mutatták a Híradóban, hogy tömve vannak az okmányirodák, főleg nyaralások miatt. (Valakinek a határon jutott eszébe, hogy a másfél éves kisfiának útlevél kellene, így visszafordult, sürgősségi útlevélért. )
A híradóban a következő friss információkat adta a a központi okmányiroda vezetője:
Létezik 7, 3, illetve 1 napos útlevél-készítés.
7 napos - 26500 Ft
3 napos - 36500 Ft
1 napos - 46500 Ft
Ha minden igaz, akkor a 3 és 7 naposat vidéken is lehet igényelni, viszont a 24 órásat csak Pesten a központi irodában. A személyi elkészítése 20 nap (a gyakorlatban néhány nappal kevesebb szokott lenni), de azt nem lehet sürgősségivel kérni.
Hátha valakinek segített.
#2071082013-07-19 08:02:50 Válasz a #207099. hsz-ra
Innen indultunk:
Mona01 írta:
Sziasztok! Bocsánat, hogy újra felhozom a témát, de van itt olyan valaki, aki a régi, lapozós igazolvánnyal utazott Görögországba, Szerbián és Makedónián keresztül? És haza is jött vele? Én azzal fogok utazni, mert nincs más okmányom. Kérlek, nyugtassatok meg.
Majd pár hsz-el később:
Mona01 írta:
És ha nem fogadják el a régit, leszállítanak a buszról a határon?
Ebből én arra következtetek, hogy nem repülővel fog menni!
Egyébként többször is idéztem a "külügyi" oldalakról, ahol viszont kifejezetten arról van szó, hogy bármilyen érvényes személyivel be lehet utazni Szerbiába, Macedóniába és Görögországba, de javasolják a kártyás személyit!
Tényleg kár erről többet írni, ha majd Mona01 megírja a tapasztalatait egy vitatémával kevesebb lesz!