KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Hírek


Megkövesedett erdőt tártak fel Evián

Új megkövesedett erdő került napvilágra Kerasia területén Evia északi részén – jelentették be görög tudósok a héten.

Egy ősi erdőt fedeztek fel, amely megkövesedett. A fákat az üledék betemeti, és az évmilliók során szerves anyagaikat lassan felváltják az ásványok, leggyakrabban a szilícium-dioxid. Az eredmény egy megkövesedett fa, amely az eredeti fa tökéletes mása, de kővé vált.

Az Evia-szigeten az ásatást a Leszboszi Megkövesedett Erdő Természettudományi Múzeuma végezte, amely jelentős szakértelemmel rendelkezik a természeti örökség megőrzésében.

Az ásatási kutatások Észak-Evia területén 2022 októberében kezdődtek és a mai napig tartanak. Számos megkövesedett törzset és lombos horizontot hozott napvilágra. Az ásatásokat a közép- görögországi régióhoz tartozó, elkerített, 1,7 hektáros kövületeket hordozó területen végzik.

Az idejük során számos megkövesedett törzs- és levélhorizont-töredéket találtak a tavi üledékekben. Az ásatási kutatást azokon a helyszíneken végzik, ahol nyomok voltak, és eddig több mint 160 megkövesedett törzset és farészt hoztak napvilágra.

A Leszboszi Megkövesedett Erdő Természettudományi Múzeumának igazgatója, Nikos Zouros professzor, aki az ásatási munkákat irányítja, az Athén-Macedón Hírügynökségnek elmondta, hogy „a már feltárt kövületeket hordozó területek közül az első helyen 58 megkövesedett törzset és ezek nagy részét fedezték fel és őrizték meg.

Hozzátette: a feltárás során számos leszakadt törzs- és gallyrészt gyűjtöttek össze, amelyeket megőrzésük érdekében megőriztek.

„A napvilágra került új kövületet hordozó lelőhelyek a szubtrópusi erdő képét alkotják, főként a mai Észak-Evia területén a miocén időszakban létező tűlevelű és lombos fákkal” – tette hozzá.

A miocén korszak a Föld történetének egy olyan időszaka volt, amely körülbelül 23,03 millió évvel ezelőttig és 5,33 millió évvel ezelőttig tartott.

A megkövesedett törzsek morfológiai jellemzői (kéreg, növekedési gyűrűk) és a megkövesedett fa belső szerkezete nagyon jól megőrződött, így könnyebben meghatározható a fa nemzetsége és faja, amelyből származnak – mondta a görög professzor.

Forrás: greekreporter.com


  2024-05-15 

  166 79% 




Villa Oasis - Nea Potidea - Halkidiki
Privát homokos strand, csodálatos kilátás, mindössze 100 m-re a tengertől.
..:: Halkidiki, Kassandra, Nea Potidea ::..